Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šakių centre – išskirtinis ąžuolo kūrinys Zitai Kelmickaitei atminti: prie natų – ir duona

Šakių miesto centre praeivių akį jau džiugina naujas medžio drožinys skirtas pagerbti muzikologės, laidų kūrėjos ir vedėjos Zitos Kelmickaitės atminimą. Jo autorius šakietis, medžio skulptorius Raimondas Uždravis džiaugiasi, kad tapo šio projekto dalimi ir savo kūryba įamžino išskirtinę ir itin veiklią asmenybę, palikusią ryškų pėdsaką Lietuvos kultūroje.
Šakiuose – suoliukas Zitai Kelmickaitei atminti
Šakiuose – suoliukas Zitai Kelmickaitei atminti / Asmeninio albumo ir BNS nuotr.

Lankydavosi Zyplių dvare

Beveik prieš metus žinia apie garsios muzikologės netektį sukrėtė visą Lietuvą. Ji buvo mylima ir gerbiama asmenybė, ypač tarp savo kartos atstovų. Z.Kelmickaitė nuoširdžiai rūpinosi lietuviškomis šaknimis ir tradicijomis, ne kartą lankėsi Zyplių dvare, esančiame Lukšiuose, ir buvo neatsiejama tradicinės edukacinės duonos šventės, vykstančios Zanavykų muziejuje, šalia dvaro, dalimi.

Išlikęs gilus prisiminimų įspaudas ir užmegztas šiltas ryšys su muzikologe įkvėpė mažmeninės prekybos tinklo „Gulbelė“ ir restorano bei viešbučio, įkurtų Zyplių dvaro pastatuose, vadovą Arūną Tarnauską inicijuoti atminimo ženklą, dedikuotą šiai išskirtinei asmenybei, kuri buvo artimai susijusi su Šakių kraštu.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Zita Kelmickaitė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Zita Kelmickaitė

„Zita Kelmickaitė buvo labai laukiamas svečias. Jos apsilankymai, sukurti reportažai ir skleista žinia apie Zyplių dvaro prieigose bei Šakių mieste įsikūrusios kepyklos „Gulbelės kepyklėlė“ puoselėjamas senąsias duonos kepimo tradicijas, paliko ryškų pėdsaką mūsų kraštui. Norėdami pagerbti šią neeilinę asmenybę, kuri tiek daug dėmesio skyrė Šakiams, nusprendėme įamžinti jos atminimą meno kūriniu, kuris puoš miesto centrą ir bus prieinamas kiekvienam gyventojui ir miesto svečiui“, – pasakoja iniciatyvos sumanytojas A.Tarnauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Šakiuose – suoliukas Zitai Kelmickaitei atminti
Asmeninio albumo nuotr./Šakiuose – suoliukas Zitai Kelmickaitei atminti

Atminimo suoliukas Šakių centre

Prisidėti prie iniciatyvos ir sukurti atminimo suoliuką su pačia Z.Kelmickaitės figūra sutiko medžio skulptorius Raimondas Uždravis. Šakių rajone, Gelgaudiškyje gimęs ir augęs kūrėjas teigia, kad džiaugiasi, kad tapo šio projekto dalimi, nes muzikologė buvo veiklus ir ryškus žmogus, kurį atsimena kiekvienas lietuvis.

„Muzikologė gyveno aktyvų profesinį gyvenimą, daug nuveikė visoje Lietuvoje, taip pat ir Šakiuose. Ji labai vertino Zanavykų krašto duoną, atvykdavo į renginius, edukacijas. Tad imdamasis kurti medžio drožinį, daug žiūrėjau Z.Kelmickaitės laidų, fotografijų, kad „pagaučiau“ jos charakterį, energetiką, kūno kalbą“, – sako R.Uždravis.

Menininkas, pasirinkęs ąžuolą, kaip vieną patvariausių medžiagų suoliukui sukurti, teigia, kad naudojo plataus diametro medžio kamieną, nes norėjo pavaizduoti muzikologę sėdinčią ant suoliuko jai įprastoje – laidos vedėjos rolėje.

Asmeninio albumo nuotr./Šakiuose – suoliukas Zitai Kelmickaitei atminti
Asmeninio albumo nuotr./Šakiuose – suoliukas Zitai Kelmickaitei atminti

„Ji buvo labai gyvybinga, daug gestikuliavo, beveik visuomet vilkėdavo elegantišką kostiumėlį ar švarkelį. Tad stengiausi sukurti kuo panašesnį jos atvaizdą ir sustiprinti jį atpažįstamais simboliais. Kadangi muzika ją lydėjo visą gyvenimą, ant suoliuko yra išraižyti smuiko rakto, natų motyvai, taip pat labai svarbus duonos motyvas“, – pasakoja medžio drožėjas.

Pasak R.Uždravio, suoliukas tarnaus ir kaip edukacinė priemonė geriau pažinti Z.Kelmickaitę: „Viliuosi, kad prisėdimas ant suoliuko bus malonus kiekvienam, o tie, kuriems garsiosios etnomuzikologės darbai ir veiklos mažiau ar visai negirdėti, kils noras sužinoti daugiau, prisėdus greta jos skulptūros.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius