-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 25

Palyginome pensijų fondų grąžas ir jų taikomus mokesčius: vieno svarbaus aspekto galėjote nežinoti

Pernai Lietuvoje veikiantys pensijų fondai generavo teigiamą grąžą, tiesa, kiekvieno jų rezultatai yra skirtingi. Kurie fondai uždirba didžiausią grąžą ir kurios pensijų kaupimo bendrovės taiko didžiausius mokesčius? Ekspertai pabrėžia – apie kai kuriuos jūs galbūt net nežinojote. O ar žinote į ką atsižvelgti, jeigu norite keisti fondą, kuriame kaupiate?
Pensijų fondai
Pinigai / 15min.lt fotomontažas

Lietuvoje veikia 6 pensijų kaupimo bendrovės ir visos jos savo klientus suskirsto į 7 standartines amžiaus grupes – kiekvienos jų lėšos investuojamos prisiimant skirtingą riziką.

Jauniausių gyventojų, pradėjusių kaupti pensijų fonduose, pinigai investuojami drąsiausiai, o kuo fondo dalyviai yra arčiau išėjimo į pensiją, tuo investicijos konservatyvesnės.

„Dabar sistema yra sutvarkyta taip, kad, kuo žmogus jaunesnis, tuo labiau pasiteisina rizikingesnės investicijos. Tad pensijų fondai, skirti jaunesniems asmenims, dažnai investuoja rizikingiau.

O artėjant pensiniam amžiui tuose pačiuose fonduose jau įvedami tam tikri draudimo elementai, investuojama, tarkime, jau nebe į akcijas, bet į vertybinius popierius, galbūt Vyriausybės vertybinius popierius“, – 15min teigė dr. Virginija Poškutė, ISM universiteto Verslo tvarumo vadybos programos direktorė.

Be to, kiekviena pensijų kaupimo bendrovė privalo turėti ir turto išsaugojimo pensijų fondą (TIPF). Jis visada yra mažos rizikos ir skirtas nuo infliacijos apsaugoti gyventojo sukauptą turtą. Tokie fondai yra tinkami pensinio amžiaus sulaukusiems dalyviams ir tiems, kurie yra pasirinkę gauti periodines išmokas iš fondo.

ISM nuotr./Virginija Poškutė
ISM nuotr./Virginija Poškutė

Lietuvos banko duomenimis, 2023 m. pensijų fondų rezultatai buvo teigiami, bendras svertinis vieneto vertės pokytis sudarė 14,26 proc.

Tačiau kokius rezultatus per pastaruosius mėnesius pasiekė kiekviena pensijų kaupimo bendrovė atskirai? Kurie fondai uždirbo didžiausią grąžą pagal amžiaus grupes?

15min taip pat pasikalbėjo su ekspertais apie tai, ar verta keisti fondą ar net pensijų kaupimo bendrovę, į ką reikėtų atsižvelgti priimant tokį sprendimą bei kokie pensijų fondų mokesčiai pykdo specialistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius