-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Baltramaičio nuotraukose – sovietmečio Vilnius be lozungų ir demonstracijų

„Vilniaus“ fotografijos galerijoje antradienį buvo atidaryta Sigito Baltramaičio darbų paroda „Vilniaus senamiestis ir jo gyventojai“. Fotografijų cikle – prieš tris dešimtmečius sukurtos nuotraukos, atskleidžiančios autentišką, tačiau nepastebimą Vilniaus gyvenimą. „Tarybiniais laikais tikras gyvenimas ir vyko tokiose siaurose gatvelėse, kur nebuvo lozungų ir demonstracijų“, – teigia S.Baltramaitis.
Sigito Baltramaičio darbų paroda „Vilniaus senamiestis ir jo gyventojai“
Sigito Baltramaičio darbų paroda „Vilniaus senamiestis ir jo gyventojai“

Asketiškose fotografijose – Vilnius, kurio nebėra: apgriuvę seni pastatai, palikti daiktai, tuščiose erdvėse žaidžiantys vaikai, kasdienės duonos ieškantys benamiai. Fotografas sako, kad jam buvo svarbu pavaizduoti ne veiksmą ar siužetą, o tylą, kurioje gimsta vidinis spektaklis.

 „Stengiausi įsiklausyti į kiekvieną tamsią gatvelę, perteikti ją be įmantrybių. Todėl dabar, po keliasdešimties metų, man ne gėda, kad dariau būtent tokias nuotraukas, nes jose jaučiu ramybę. Nereikia nieko pridėti. Tik įsiklausius į tylą gali prasidėti kažkas tikro“, – sako fotografas.

Stengiausi įsiklausyti į kiekvieną tamsią gatvelę, perteikti ją be įmantrybių. Todėl dabar, po keliasdešimties metų, man ne gėda, kad dariau būtent tokias nuotraukas, nes jose jaučiu ramybę.

S. Baltramaitis pasakoja ieškojęs atsvaros sovietinei tikrovei, nes jautė stiprų vidinį pasipriešinimą ir negalėjo jos priimti.

„Viskas, kas turėjo raudoną atspalvį, man buvo nemalonu. Todėl ėjau ir ieškojau autentiškų dalykų, kurie neturėjo sovietinio štampo.

Ir radau: tai buvo žmonės, įvykiai, gyvūnai, gatvės, pastatai, kuriuos užfiksavau fotografijose. Jie netilpo į dirbtinai šlovingą valdžios kuriamą ir propaguojamą mitą“, – teigia menininkas.

Ramus, nuošalus miesto gyvenimas jam buvo įdomus ir artimas: „Tarybiniais laikais tikras gyvenimas ir vyko tokiose siaurose gatvelėse, kur nebuvo lozungų ir demonstracijų.“

Parodos kuratorius Gytis Skudžinskas sako, kad  eksponuojamos nuotraukos, sukurtos 1983–1991 metais, – daugeliui primirštos, o jaunesnėms kartoms visai nematytos. Jose, G.Skudžinsko žodžiais, matome jau prarastą Vilnių – be reklamos ir prekių pertekliaus.

Jo nuomone, parodoje eksponuojami S.Baltrušaičio darbai išsiskiria grafiškumu. Menininkas fotografavo paprastai, stengdamasis aprėpti kuo daugiau aplinkos. Dažnai eksponuojamos dvi labai panašios fotografijos, kurių viena padaryta keliomis sekundėmis vėliau už kitą. Anot kuratoriaus, tai suteikia laiko slinkties pojūtį.

Fotografas S.Baltramaitis šiuo metu gyvena ir kuria Vokietijoje. Parodos kuratoriaus G.Skudžinsko teigimu, naujoji autoriaus kūryba stipriai skiriasi nuo gyvenant Vilniuje susiformavusio braižo.

Paroda veiks iki rugpjūčio 9 d. „Vilniaus“ fotografijos galerijoje, Stiklių g. 4.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius