-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijai puolant Ukrainą kamuoja naujas galvos skausmas: jau vėluojame

Ukrainos įstatymų leidėjai baiminasi, kad kariuomenė ir vietos valdžios institucijos nepakankamai greitai kasa tranšėjas ir nestato pakankamai galingų gynybinių įtvirtinimų, kad atlaikytų numatomą Rusijos puolimą šalies šiaurės rytuose ir pietryčiuose.
Ukrainoje sparčiai statomos naujos gynybos linijos
Ukrainoje sparčiai statomos naujos gynybos linijos / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

„Nuo praėjusios vasaros įspėjome, kad gynybinius įtvirtinimus reikia statyti pramoniniu mastu, suburiant atitinkamus ministrus ir vietos karines administracijas, kad gynybinės linijos būtų statomos greitai ir būtų itin tvirtos“, – leidiniui „Politico“ sakė opozicijos įstatymų leidėjas Rostyslavas Pavlenka.

Rudenį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis pripažino, kad reikia atnaujinti senąsias gynybines struktūras ir įrengti naujus gynybinius įtvirtinimus, nes Ukrainos vasaros kontrpuolimas nebuvo sėkmingas ir po kelis mėnesius trukusių kovų atnešė tik nedidelius teritorinius laimėjimus.

Ukrainos kontrpuolimas iš dalies nepateisino vilčių, nes Rusijos pajėgos buvo labai gerai įsitvirtinusios, o Ukrainos kariuomenė nesugebėjo prasiveržti pro tris grėsmingas ir gerai suprojektuotas gynybos linijas, skelbia „Politico“.

Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI) karo analitikai prieš kontrpuolimą įspėjo, kas gali nutikti, ir 2023 m. gegužės mėn. ataskaitoje perspėjo, kad „inžinerija pasirodė esanti viena stipriausių Rusijos kariuomenės šakų. Dabar pastatyta gynyba, kurią sudaro sudėtingos kliūtys ir lauko įtvirtinimai, taps dideliu taktiniu iššūkiu Ukrainos puolamosioms operacijoms“.

Dabar, kai ukrainiečiai susiduria su suderinto Rusijos puolimo perspektyva, kyla klausimas, ar jų gynybinės linijos bus tokios pat geros kaip rusų – ir ar jie nepaliko per mažai laiko rimtoms gynybinėms linijoms sukurti.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Naujų Ukrainos gynybos linijų statyba
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Naujų Ukrainos gynybos linijų statyba

„Jie pagaliau pradėjo jas statyti. Bet tai yra vėlu. Jie iš tikrųjų pradėjo praėjusį mėnesį“, – sakė opozicijos įstatymų leidėja, buvusi buvusio prezidento Petro Porošenkos administracijos vicepremjerė Ivana Klympuš-Cincadzė.

Charkivo srities gubernatorius Olehas Syniehubovas „Politico“ sakė: „Gynybinius įtvirtinimus pradėjome statyti ir remontuoti tik kovo 1 d.“ Jis sakė negalįs pasakyti, kada jie bus baigti. „Įtvirtinimai yra sudėtingos paskirties, juos sudarys užtvaros, galinčios sustabdyti šarvuočius, ir minų laukai“, – sakė jis.

Buvęs vyresnysis lauko pajėgų vadas teigė, kad nerimauja, jog Ukraina neturi pakankamai minų naujiems įtvirtinimams – ir pakankamai mobilizuotų karių, kurie galėtų tinkamai juos aptarnauti. Jam buvo suteiktas anonimiškumo prašymas, kad galėtų laisvai kalbėti.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainoje sparčiai statomos naujos gynybos linijos
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainoje sparčiai statomos naujos gynybos linijos

Lapkritį V.Zelenskis su kariuomenės vadais aptarė būtinybę smarkiai išplėsti įtvirtinimus, tačiau tik vasario mėnesį D.Šmyhalis paskelbė apie 524 mln. JAV dolerių finansavimą jų statybai, o kiti šaltiniai skyrė dar 280 mln. dolerių.

„Dabar pinigų yra, – sakė R.Pavlenka. – Tačiau dabar reikia tuos pinigus konkrečiai panaudoti.“ Neseniai vykusioje ekskursijoje – saugumo sumetimais jis atsisakė pasakyti, kur konkrečiai, – jis nusivylė ir tempais, ir naudojamomis medžiagomis.

Trečiadienį V.Zelenskis apžiūrėjo kai kuriuos įtvirtinimus Sumų regione, už poros valandų į šiaurės rytus nuo Kyjivo.

Prie parlamento sujudimo prisidėjo tai, kad neseniai gynybos ministro Rustemo Umerovo patarėju buvo paskirtas buvęs prezidento padėjėjas Kyrylo Tymošenka. Jis atsistatydino 2023 m. sausį, pasipylus kaltinimams korupcija.

„Mes klausėme, kodėl žmogus, kuris buvo atleistas iš pareigų, kas buvo įvardyta kaip antikorupcinė akcija, tokiu metu vėl atsirado gynybos ministerijoje“, – sakė R.Pavlenka.

Jis sakė, kad Ukrainai reikia statyti stiprius gynybinius įtvirtinimus, nes Rusija dabar naudoja galingas sklandančias bombas, kurios daro didžiulę žalą fronto linijose, o kai kurie baiminasi, kad tai pakreips karinę pusiausvyrą.

1,5 tonos sverianti bomba FAB-1500 yra seno sovietinio ginklo konversija. Ją pristato naikintuvai maždaug už 70 km nuo taikinio, tada ją nukreipia nukreipimo sistema ir ji, naudodama iššokančius sparnus, sklendžia link taikinio.

FAB bombos buvo naudojamos per neseniai vykusį Rusijos puolimą Donecko regione ir suardė Avdijivkos – miesto Rytų Ukrainoje, kuris praėjusį mėnesį atiteko Rusijai – gynybą.

„Mums reikės labai gilių įtvirtinimų, kad atlaikytume šias iš oro valdomas bombas“, – sakė R.Pavlenka.

„Rusai kuria įtvirtinimus visur, kur tik įmanoma, nepriklausomai nuo to, ar jie yra puolime, ir tai yra sveika karo logika“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius