Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kolumbijos universitetas nebevaro prieš karą Gazos Ruože protestuojančių studentų

Niujorko Kolumbijos universitetas ketvirtadienį vakare atšaukė nustatytą terminą palaikymą palestiniečiams Gazos Ruože reiškiantiems protestuotojams iki vidurnakčio palikti studentų miestelio teritorijoje įrengtą stovyklą.
Aaron Morrison / AP
Aaron Morrison / AP

Vis daugiau Jungtinių Valstijų universitetų miestelių stengiasi užkirsti kelią augančiai studentų protestų dėl Izraelio karo su islamistų judėjimu „Hamas“ bangai, o policija, siekdama išsklaidyti susibūrimus, šalies universitetuose sulaiko dešimtis asmenų, kartais panaudodama dirginančias dujas ir elektrošoką.

Niujorke įsikūrusio Kolumbijos universiteto prezidentės Minouche Shafiko (Minuš Šafik) biuras 23 val. 7 min. vietos (penktadienį 6 val. 7 min. Lietuvos) laiku išplatino pareiškimą, kuriuo atšaukė nustatytą terminą iki vidurnakčio išardyti didelę palapinių stovyklą, kur buvo apie 200 studentų.

„Derybose padaryta pažangos ir jos tęsiamos, kaip planuota, – sakoma pareiškime. – Mes turime savo reikalavimus, jie turi savo.“

Pareiškime neigiama, kad Niujorko policija buvo pakviesta į studentų miestelį. „Šis gandas yra melagingas“, – sakoma jame.

Viena studentė, prisistačiusi tik vardu Mimi, naujienų agentūrai AFP sakė, kad stovykloje praleido septynias dienas.

„Jie mus vadina teroristais, smurtautojais. Bet [...] būtent jie iškvietė policiją, kai studentai sėdėjo ratu, – sakė ji. – Tai policija turi ginklus, policija turi elektrošoko prietaisus, o mes turime tik savo balsus.“

Protestuojančių studentų teigimu, jie reiškia solidarumą su palestiniečiais Gazos Ruože, kur, „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo 34 305 žmonės.

Trečiadienį ir anksti ketvirtadienį Los Andželo, Bostono ir Ostino universitetuose buvo sulaikyta daugiau kaip 200 žmonių, protestavusių prieš karą. Ostino universitete Teksase ketvirtadienį vėl susirinko apie 2 tūkst. žmonių.

Pietinėje Džordžijos valstijoje riaušių malšinimo pareigūnai panaudojo dirginančių dujų purkštuvus ir elektrošoko prietaisus, kad išsklaidytų protestus Emory (Emorio) universitete Atlantoje.

Nuotraukose matyti, kaip policija, grumdamasi su protestuotojais ant vejos, naudoja elektrošoko prietaisus.

Atlantos policijos departamentas nurodė, kad pareigūnai, reaguodami į universiteto pagalbos prašymą, susidūrė su smurtu ir atsakydami į jį panaudojo dirginančių dujų purkštuvus.

Protestai prasidėjo Kolumbijos universitete, kuris išlieka studentų protestų judėjimo epicentru.

Saviraiškos laisvės dilema

Protestai yra didelis iššūkis universitetų administracijoms, bandančioms suderinti universiteto įsipareigojimus dėl saviraiškos laisvės su skundais, kad mitingai peržengė ribas.

Izraelio šalininkai ir kiti asmenys, susirūpinę dėl universitetų miestelių saugumo, atkreipė dėmesį į antisemitinius incidentus ir teigė, kad universitetų miesteliai skatina bauginimą ir neapykantos kalbą.

Demonstrantai, tarp kurių buvo ir žydų studentų, neigė antisemitizmo aspektą ir kritikavo pareigūnus dėl protestų tapatinimo su priešprieša Izraeliui.

JAV sąjungininkas Izraelis karą Gazos Ruože pradėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojų surengto kruvino išpuolio, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ kovotojai taip pat paėmė įkaitais maždaug 250 žmonių. Izraelio vertinimu, Gazos Ruože liko 129 žmonės, iš jų 34 laikomi žuvusiais.

Pietų Kalifornijos universiteto Los Andželo studentų miestelyje trečiadienį už neteisėtus veiksmus propalestinietiškos demonstracijos metu buvo sulaikyti 93 žmonės, pranešė policija. Universitetas atšaukė gegužės 10 dieną turinčios įvykti diplomų įteikimo ceremonijos renginius.

Ceremonija, į kurią paprastai susirenka 65 tūkst. žmonių, šį mėnesį sulaukė didelio visuomenės dėmesio, kai universiteto administracija atšaukė planuotą vienos iš geriausių studenčių kalbą po žydų grupių skundų, kad ji yra susijusi su antisemitinėmis grupelėmis. Mergina paneigė kaltinimus.

Pasak vietos žiniasklaidos, Bostono Emersono koledže ketvirtadienį buvo atšauktos paskaitos po naktinių policijos susirėmimų su protestuotojais, kai buvo išardyta jų stovykla ir sulaikyti 108 žmonės.

Vašingtone Džordžtauno ir George'o Washingtono (Džordžo Vašingtono) universitetų studentai ketvirtadienį pastarojo universiteto studentų miestelyje įkūrė solidarumo stovyklą.

Protestai taip pat kilo Niujorko ir Jeilio universitetuose – abiejuose anksčiau šią savaitę buvo sulaikyta dešimtys studentų, – taip pat Harvarde, Browno (Brauno) universitete, Masačiusetso Technologijų Institute, Mičigano universitete ir kitur.

Kalifornijos valstijos Humboldto politechnikos universitetas pranešė, kad jo studentų miestelis gali likti uždarytas iki kitos savaitės, nes protestuotojai užėmė universiteto patalpas.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sekmadienį pasmerkė antisemitizmą, ir teigė, kad jam nėra vietos studentų miesteliuose.

Tačiau Baltieji rūmai taip pat pareiškė, kad prezidentas remia saviraiškos laisvę JAV universitetuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius