Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nacionalinio dramos teatro spektakliai pakviesti į 4-is svarbius užsienio festivalius

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) yra vienas daugiausiai pastaruoju metu po užsienį gastroliuojančių šalies teatrų ir artimiausiu metu ruošiasi į ketverias gastroles, kur savo spektaklius pristatys Atėnų, Briuselio, Torunės ir Rakverės žiūrovams.
Scena iš spektaklio „Metamorfozė“
Scena iš spektaklio „Metamorfozė“ / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.
Temos: 2 Teatras Kultūra

LNDT spektaklis „Respublika“, kurį režisavo Łukasz Twarkowski, dažnai pristatomas užsienyje: pernai buvo parodytas „Holland Festival“ Nyderlanduose, o 2022 m. du kartus Vokietijoje: Rūro trienalėje ir Miuncheno Kammerspiele teatre. Šių metų gegužę kūrybinė komanda keliaus į Belgiją, kur festivalyje „Kunstenfestivaldesarts“ vyks trys rodymai (gegužės 23, 24 ir 25 dienomis).

„Kunstenfestivaldesarts“ yra tarptautinis scenos menų festivalis, įkurtas 1994 m. ir skirtas šiuolaikiniam teatrui, šokiui, performansui ir vaizduojamajam menui. Festivalis vyksta maždaug trisdešimtyje vietų Briuselyje – teatruose, kultūros centruose, muziejuose ir viešosiose erdvėse.

„Kunstenfestivaldesarts“ yra tarptautinis scenos menų festivalis, įkurtas 1994 m. ir skirtas šiuolaikiniam teatrui, šokiui, performansui ir vaizduojamajam menui.

Šiemet premjerą festivalio publikai pristatys „Back to Back“ teatro kompanija iš Australijos, visame pasaulyje žinoma dėl to, kad negalią pavertė meninio tyrimo įrankiu ir 52-ojoje Venecijos teatro bienalėje už gyvenimo nuopelnus buvo apdovanota „Auksiniu liūtu“, taip pat naują Paskutinės vakarienės interpretaciją pristatys kolektyvas iš Brazilijos MEXA, kuris praėjusiais metais įvardintas vienu iš festivalio atradimų.

Choreografas Idio Chichava parodys tradicinių ir šiuolaikinių Mozambiko dainų ir gospelo motyvų kupiną kūrinį „Vagabundus“, o garsus Japonijos režisierius ir dramaturgas Toshiki Okada pakvies į mokslinės fantastikos kūrinį apie kalbą. „Respubliką“ šio festivalio meno vadovai taip pat įvardina kaip vieną iš savo rekomendacijų.

Gegužės 31 d. ir birželio 1 d. Torunėje festivalyje „Kontakt“ bus rodomas lygiai prieš metus sukurtas LNDT spektaklis „Metamorfozė“, įkvėptas Franzo Kafkos kūrybos. LNDT spektakliui, kurį pristatė teatro provokatoriumi vadinamas režisierius Oliver Frljić, šiemet paskirta garbė atidaryti festivalį. Nuo 1991 m. vykstantį „Kontakt“ organizuoja Torūnės Wilamo Horzycos teatras ir kas dvejus metus sukviečia menininkus iš įvairių šalių.

Spektaklių tematika dažnai būna kontroversiška ir apima sudėtingas temas.

Spektaklių tematika dažnai būna kontroversiška ir apima sudėtingas temas. Šiemet iškart po festivalį atidarysiančios LNDT „Metamorfozės“ bus parodytas Roberto Wilsono Kauno Nacionaliniame dramos teatre režisuotas spektaklis „Dorianas“, taip pat Rygos naujajame teatre Alvio Hermanio sukurtas spektaklis „Kurlmēmo zeme“, Lukaszo Twarkowskio Varšuvoje pristatyti „The Employees“, prancūzų teatro „Compagnie 111“ ir italų „Teatro Biondo“ koprodukcija „Invisibili“.

Andrej Vasilenko nuotr./Scena iš spektaklio „Respublika“
Andrej Vasilenko nuotr./Scena iš spektaklio „Respublika“

Birželio 13, 14 ir 15 dienomis dar trys „Respublikos“ reivo seansai laukia Graikijos sostinėje Atėnuose. Graikams LNDT produkciją pristato menų centras „Onassis Stegi“, kuris yra viena iš „Onassis Foundation“ dalių. Fondą 1974 m. įkūrė Aristotle Onassis, o svarbiausios jo veiklos kryptys yra edukacija, sveikata ir kultūra.

„Onassis Stegi“ kovo mėnesį jau pristatė Lukaszo Twarkowskio Rygoje sukurtą spektaklį „Rohtko“, prieš tai čia pasirodymą su kostiumais iš Passolini filmų surengė „Oskaro“ laureatė Tilda Swinton, spektaklį pagal Nobelio premijos laureatės Olgos Tokarczuk knygą „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“ parodė britų aktorius ir režisierius Simon McBurney, į naują Homero „Odisėjos“ interpretaciją pakvietė Europoje garsus choreografas Christos Popodopoulos, o „Soundwalk Collective“ kartu su poete Patti Smith pristatė garsų ir vaizdų projektą „Correspondences“.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Scena iš spektaklio „Sirenų tyla“
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Scena iš spektaklio „Sirenų tyla“

Liepą į paskutines 85-ojo LNDT sezono gastroles išvyks Lauros Kutkaitės režisuotas spektaklis „Sirenų tyla“. Spektaklis liepos 6, 7 dienomis dalyvaus Estijos teatrų festivalyje „Balstoscandal“. Kas dvejus metus rengiamas festivalis vyks 18-ą kartą ir yra seniausias tarptautinis teatro festivalis Baltijos šalyse. Jo meno vadovas yra Priitas Raudas, o renginį organizuoja Rakverės teatras. „Sirenų tyla“ bus rodoma Rakverės teatro Didžiojoje salėje.

Savo pasirodymus festivalyje taip pat surengs Robert Henke, kurio kūryba buvo eksponuota „Tate Modern“ Londone, Pompidou centre Paryžiuje ir kitur, taip pat „Back to Back Theatre“ iš Australijos, kurie bus ir Briuselyje, ir kaip minėta, 52-ojoje Venecijos teatro bienalėje yra pelnę „Auksinį liūtą“, inovatyviais sprendimais garsėjantis choreografas ir scenografas Lawrence Malstaf iš Belgijos, vyks Floriano Malzacherio, dirbusio su „Forced Entertainment“ ir „Rimini Protokoll“, knygos pristatymas bei kiti renginiai.

Labai džiaugiamės dėl visų gastrolių, tai yra mūsų teatro įvertinimas ir kokybės ženklas.

„Labai džiaugiamės dėl visų gastrolių, tai yra mūsų teatro įvertinimas ir kokybės ženklas. Užsienio gastrolės bei ryšių mezgimas su Europos teatrais – vienas iš mūsų teatro prioritetų. Tokiu būdu Lietuvos menininkai liečiasi su skirtingomis kultūromis, įvairesne publika bei gali užčiuopti šiuolaikinio teatro pulsą. LNDT sukurtas Lukaszo Twarkowskio spektaklis „Respublika“ atidarė itin sėkmingą režisieriaus karjeros etapą – šiuo metu L.Twarkowski yra vienas geidžiamiausių Europos režisierių, kurio darbai pristatomi Paryžiuje, Atėnuose, Milane, Vienoje.

Lietuvos teatrui „Metamorfozės“ gastrolės yra sugrįžimas į festivalį „Kontakt“, kuriame ne kartą rodyti Eimunto Nekrošiaus, Oskaro Koršunovo spektakliai. Džiugu, kad ryšys su festivaliu vėl atsinaujino. Estijoje bus parodytas užsienyje jau įvertintas Lauros Kutkaitės spektaklis „Sirenų tyla“, tikimės, kad šis spektaklis „Baltoscandal“ žiūrovams pasirodys toks pats aktualus kaip Drezdeno publikai“, – sako LNDT meno vadovai Kamilė Gudmonaitė, Antanas Obcarskas ir Eglė Švedkauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius