-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 22

Georgi Gospodinovas: Kas bus, kai pasibaigs laikas?

Būna rašytojų, kuriuos sutikęs gyvai sutrinki – visai ne tokius juos įsivaizdavai iš jų knygų. Bulgarų rašytojas Georgi Gospodinovas – ne tas atvejis. Skaitydamas jo knygas įsivaizdavau jį kiek mąslų, melancholišką, su švelniu humoro jausmu ir empatišką. Tokį jį pamačiau ir Frankfurto knygų mugėje.
Georgis Gospodinovas
Georgis Gospodinovas / Phelia Baruh nuotr.

Jis nuolatos buvo apsuptas žmonių, su kuriais mielai leisdavosi į šiltus pokalbius, regis, užmiršdavęs, kad pergrūstoje festivalio dienotvarkėje jo laukia kiti susitikimai, kiti interviu. Kol mes su juo žingsniavome nuo diskusijų salės iki vietos, kur buvome numatę pasikalbėti, jis sutiko bent keletą žmonių, su kuriais neįmanoma nepakalbėti, nepasiglėbesčiuoti ar pasifotografuoti.

Dėmesio G. Gospodinovui šiame renginyje išties netrūko. Nieko keisto – praėjusiais metais už knygą „Laiko slėptuvė“ (bulg. „Vremeubežišče“, angl. „Time Shelter“) jis apdovanotas tarptautine „Booker“ literatūros premija ir tapo pirmuoju bulgarų rašytoju, įvertintu šiuo vienu svarbiausių literatūrinių apdovanojimų. 1968 metais gimęs romanistas ir poetas G. Gospodinovas yra tarptautiniu mastu labiausiai pripažįstamas šiuolaikinis bulgarų rašytojas, lietuvių kalba yra išleista ir jo knyga „Liūdesio fizika“ (išleido leidykla „Rara“, į lietuvių kalbą vertė Laima Masytė). „Nežinau, ar lietuvių skaitytojams ji patiko. Tikiuosi, kad taip“, – pokalbio pradžioje sako autorius.

– Jūs tapote pirmuoju bulgarų rašytoju, apdovanotu tarptautine „Booker“ literatūros premija. Šiemet Frankfurto knygų mugėje jums dėmesio taip pat nestinga. Ar manote, kad šis kūrinys gali padėti gauti daugiau dėmesio ir visai bulgarų literatūrai?

– Labai džiaugiausi, kad ši knyga buvo įvertinta, aš visuomet kovojau už tai, kad knygos, parašytos mažesnių šalių kalbomis, būti pastebėtos platesnės auditorijos ir kalbėtų reikšmingomis temomis. Jos neturėtų būti nuvertintos ar stereotipizuotos. Šiuo apdovanojimu buvo kiek pravertos durys ir kitiems rašytojams mano regione – ne tik rašytojams Bulgarijoje, bet ir kitiems autoriams iš Rytų Europos. Nes iki šiol „Booker“ apdovanojimo nebuvo gavęs nė vienas ne tik bulgarų, bet ir kitų Balkanų šalių autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius