-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakė, kas yra susitarimas dėl papildomo darbo: tai – ne viršvalandžiai

Tikriausiai kiekvienas esame susidūrę su situacija darbe, kai dėl tam tikrų priežasčių tenka atlikti ne tik tiesiogines, pagal darbo sutartį ir pareigybę priklausančias pareigas, bet ir papildomas. Viskas aišku, jei tai trunka trumpai – savaitę, kol kolega atostogauja, sveiksta. Tačiau pasitaiko, jog papildomai dirbti tenka ilgiau.
Papildomas darbas / Advokatė Evelina Kiznė
Papildomas darbas / Advokatė Evelina Kiznė / Unsplash, asmeninė nuotr. / 15min koliažas

Pasak darbo teisės advokatės Evelinos Kiznės, tokiu atveju, kai žmogus tam tikrą laiką atlieka ne tik savo, bet ir papildomas darbo funkcijas, turėtų būti sudaromas susitarimas dėl papildomo darbo. Portalui 15min ji paaiškino, kas tai yra ir kuo šis susitarimas skiriasi nuo papildomų darbo funkcijų gretinimo bei apjungimo.

Shutterstock nuotr./Pokalbis telefonu
Shutterstock nuotr./Pokalbis telefonu

Paprasčiau sudaromas, lengviau nutraukiamas

„Susitarimas su darbuotoju dėl papildomo darbo yra sudaromas su darbuotoju tuomet, kai norima, jog darbuotojas kurį laiką atliktų kitą darbo funkciją ar funkcijas, kurios nėra nurodytos darbo sutartyje ar pareigybės aprašyme. Svarbu paminėti, kad tai nėra papildoma darbo sutartis, o tik paprasčiau sudaromas ir lengviau nutraukiamas susitarimas“, – sako E.Kiznė, pridūrusi, jog dviejų sutarčių su tuo pačiu darbdaviu darbuotojas net negali turėti – antroji visuomet laikoma susitarimu.

Kai papildoma darbo funkcija atliekama laisvu nuo pagrindinių darbo funkcijų metu, tai vadinama funkcijų jungimu.

O kai papildomas darbo funkcijas darbuotojas atlieka tuo pačiu metu, kaip ir pagrindines, tai vadinama darbo funkcijų gretinimu.

Tai nėra viršvalandžiai

Sudarant susitarimą dėl papildomo darbo svarbus jo turinys. Susitarime turi būti nurodyta, kuriuo metu darbuotojas atliks papildomas darbo funkcijas, kokios jos bus ir kiek darbo valandų truks, kaip už jas darbuotojui bus apmokama (darbo užmokestis ar priemoka už papildomą darbą).

„Toks susitarimas sudaromas kaip darbo sutarties priedas. Sudarant susitarimą dėl papildomo darbo darbuotojas ir darbdavys gali susitarti dėl pagrindinės darbo funkcijos ir papildomos darbo funkcijos sukeitimo tam tikram laikotarpiui ar neterminuotai.

Kai darbuotojas negali tinkamai atlikti papildomų funkcijų ir kyla pagrindinės bei papildomos darbo funkcijų konfliktas, darbuotojas turi teikti pirmenybę pagrindinei darbo funkcijai, nebent darbdavys nustato kitaip“, – paaiškino advokatė.

Ji taip pat priminė, kad darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį ir pagal susitarimą dėl papildomo darbo maksimaliai gali dirbti 60 valandų per savaitę.

„Valandos, dirbtos pagal susitarimą, nėra laikomos viršvalandžiais, ir yra apmokamos pagal sudaryto susitarimo sąlygas“, – sakė E.Kiznė.

123RF.com nuotr./Patalpų valymas
123RF.com nuotr./Patalpų valymas

Kiek susitarimas gali tęstis ir kaip jis nutraukiamas?

Pasak teisininkės, susitarimas nutraukiamas lengviau nei darbo sutartis. Nutraukti susitarimą dėl papildomo darbo tiek darbdavys, tiek ir darbuotojas gali kitą pusę raštu įspėjęs prieš 5 darbo dienas.

Susitarimas dėl papildomo darbo taip pat pasibaigia, kai nutrūksta pagrindinė darbo sutartis. T.y. kai darbuotojas išeina ar yra atleidžiamas iš darbo. Nebent darbdavys ir darbuotojas susitaria kitaip.

„Pateiksiu pavyzdį: vadybininkė Ona sudaro susitarimą dėl papildomo darbo, kuriuo sutaria, kad po savo įprastų darbo valandų valys biuro patalpas ir tai truks porą mėnesių. Už papildomą darbą numatomas užmokestis, kurį Ona gauna už šias papildomas darbo funkcijas. Viršvalandinis darbas neatsiranda, nors Ona dirba 12 val. per dieną: 8 val. kaip vadybininkė ir 4 val. – valytoja pagal papildomą susitarimą dėl darbo“, – paaiškino E.Kiznė.

Daugiau informacijos ir patarimų darbo santykių ir darbo teisės klausimais rasti advokatės „Instagram“ paskyroje „Advokate.Evelina“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius