-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasarinis skruzdėlių antplūdis: kaip kovoti su šia problema?

Skruzdėlės – tai ne tik darbštumo simbolis, bet ir potenciali problema, ypač kuomet jos nusprendžia apsistoti mūsų namuose. Su pavasario atėjimu šios mažos vabzdžių bendruomenės tampa aktyvios, ieškodamos maisto sau ir savo būsimoms kartoms. Neretai skruzdėlių invazija gali sukelti ne tik diskomfortą, bet ir žalą.
Skruzdėlės virtuvėje
Skruzdėlės virtuvėje / 123RF.com nuotr.

„Po žiemos skruzdėlės aktyviai ieško maisto, užsukdamos ir į namus. Gyventojai dažniausiai kenčia tiek nuo laukinių juodųjų, tiek nuo pastatuose gyvenančių faraoninių skruzdėlių. Tiesa, pastarosios aktyvios visus metus“, – teigia kenkėjų kontrolės ekspertas ir biologas Liutauras Grigaliūnas, rašoma „Dezinfa“ pranešime žiniasklaidai.

Ar skruzdėlės pavojingos?

Dažnėja atvejų, kai juodosios skruzdėlės apsigyvena po individualių namų pamatais ar net šildomomis grindimis, tuomet žmogus su jomis susiduria dar nesibaigus žiemai. Šios rūšies skruzdėlės nėra pavojingos žmogui, tačiau faraoninės skruzdėlės gali sukelti rimtą žalą.

Faraoninės skruzdėlės savo kolonijas dažnai įkuria nelabai švariose pastatų erdvėse, todėl ropinėdamos maisto ruošimo vietose, gali tapti patogeninių mikroorganizmų pernešėjomis, taip keldamos pavojų žmogaus sveikatai.

Kada imtis naikinimo priemonių?

Į klausimą, kada jau reikėtų sunerimti išvydus skruzdėles namuose, ekspertas atsako, kad priemonių reikėtų imtis nedelsiant.

„Įdomus faktas, kad skruzdėlės nenustoja judėti iki nakties, kai ateina poilsio metas, todėl skruzdėlynai sparčiai auga, pavyzdžiui, juodųjų skruzdėlių skruzdėlynas gali užimti iki 15 kv. m ploto“, – pasakoja L.Grigaliūnas ir pabrėžia, kad skruzdėlės, ieškodamos maisto, gali užklysti į bet kuriuos namus. Tiesa, jei esate saldumynų mėgėjas, skruzdėlės mieliau rinksis jūsų namus nei kaimyno, kadangi cukrus itin jas vilioja.

Kaip visam laikui išnaikinti skruzdėles?

Kenkėjų kontrolės ekspertui dažnai tenka skaityti ir girdėti patarimus ant skruzdėlyno pilti actą, verdantį ar šaltą vandenį, barstyti boro rūgštimi, purkšti įvairiomis cheminėmis medžiagomis ir pan. Tačiau, pasak jo, šie ir kiti visuomenėje paplitę skruzdėlių naikinimo būdai – tik laikinas sprendimas. Efektyviausias naikinimo kelias – profesionalios specialistų naudojamos priemonės.

„Jei po žiemos juodosios skruzdėlės užsuko maisto ieškoti į namus pirmiausiai reikėtų pasirūpinti patalpų švara, kad neliktų maisto likučių, atvirai laikomų šiukšlių, naminių gyvūnėlių maisto. Efektyvu užtaisyti įtrūkimus bei plyšius, per kuriuos pastebimas skruzdėlių judėjimas, plyšiai gali būti langų rėmuose, sienose, grindyse. Galima specialiomis priemonėmis išpurkšti namo sienas, pamatus ir taip kuriam laikui sudaryti barjerą skruzdėlėms patekti į vidų. Jei nepadeda šie žingsniai ar norima, kad skruzdėlių vizitai nesikartotų, reikia rasti lizdą ir jį sunaikinti“, – pataria kenkėjų kontrolės ekspertas.

Naikindami skruzdėles žmonės klysta naudodami skystus chemikalus, nes jie sunaikina tik dalį ropinėjančių darbininkių, o tikslas – sunaikinti motinėlę. Daug efektyviau yra gelio pavidalo jaukas, kurį skruzdėlės neša į koloniją, maitina savo augančias lervutes ir motinėlę. Šio jauko suėda ir jos pačios. Tokiu būdu kolonija sunyksta.

Kalbant apie faraonines skruzdėles, pabrėžtina, kad jos gyvena tik patalpose, ypač mėgsta drėgnas, šildomas vietas, ėda mėsą, žuvį, cukraus turintį maistą, nesibodėja net ir kraujo.

„Faraoninių skruzdėlių koloniją rasti yra sunku, dažniausiai žmonės mato vorelėmis ropojančias darbininkes. Už maisto paiešką atsakingos skruzdėlės, aptikusios neuždarytą šiukšliadėžę, atvirai laikomą maistą, tuoj pat sugrįžta su pastiprinimu“, – pasakoja L.Grigaliūnas.

Atsižvelgiant į tai, kad faraoninės skruzdėlės dažniausiai aptinkamos virtuvėje, naikinimo priemones reikėtų rinktis labai atsakingai. Be to, nerekomenduojama naudoti skystų cheminių medžiagų, kadangi faraoninių skruzdėlių lizduose yra daug motinėlių, kurios pajutusios purškiamą chemiją gali išplisti dar didesniame plote. Šiai rūšiai tai pat naudojamas specialius masalas, kuris pasižymi lervučių brendimo ir motinėlių reprodukcijos sutrikdymu.

Rudąsias miško skruzdėles naikinti draudžiama

Žmonės, gyvenantys arti miško, kartais susiduria su rudosiomis miško skruzdėlėmis. Šios ieškodamos maisto nuropoja nemažus atstumus ir taip atsiduria žmogaus sodyboje.

Kenkėjų kontrolės ekspertas atkreipia dėmesį, kad jų skruzdėlynų, net ir esančių sodybos teritorijoje, naikinti negalima. Gali būti naudojamos tik cheminės ar liaudiškos priemonės, apsaugančios nuo rudųjų miško skruzdėlių patekimo į pastatus.

Skruzdėlės nemėgsta citrusinių vaisių, juodųjų pipirų, pipirmėčių, kajeno, čiobrelių, levandų kvapo. Sumaišius šių medžiagų su vandeniu ir tirpalu išpurškus namus, ar panaudojus minėtų kvapų eterinius aliejus, galima atbaidyti skruzdėles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius