Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Zanavykų kraštas: kodėl ši Lietuvos vietovė tokia įdomi ir užsieniečiams?

Vasaromis grįžtantys emigrantai nebenori maistu nukrautų užstalių ar didelių ąsočių alaus – jie pageidauja vertybinės prasmės, neįprastų pramogų bei gurmaniškų potyrių. Užsieniečių pageidavimai priešingi – jiems įdomiausia nerenovuoti dvarai, nenuglūdintos provincijos teritorijos bei pasienis su Rusija.
Zanavykų kraštas
Zanavykų kraštas / 15min“ fotomontažas

Tą pastaruoju metu pastebi Zanavykų krašto gidai. Šalies turizmo rinkos ekspertai rekomenduoja užsieniečiams pasiūlyti originalaus maisto, o lietuviams – pramogų lauke.

Kraštas kaip ant delno

„Vasaroti grįžtantys emigrantai savo vaikams lyg ant delno nori nupaišyti Zanavykiją – o tai Sudargo piliakalniai, Gelgaudiškio bei Zyplių dvarai ir Plokščių Vaiguvos upė-gatvė, beje, vienintelė tokia Europoje“, – tautiečių dėmesio sulaukiančiais objektais dalijasi gidė Birutė Bendoraitienė.

Šakių TVIC nuotr. / Sudargo piliakalnių kompleksas
Šakių TVIC nuotr. / Sudargo piliakalnių kompleksas

Ji papasakoja ir iš Norvegijos ar Anglijos vasarai pargrįžtančių tautiečių dienotvarkę: vaikų krikštijimas nedidukėse Ilguvos ar Griškabūdžio bažnyčiose, mini pamokėlės bičių ūkyje, šakočio kepimo bei molio lipdymo mini kursai. „Dabartinis turistas yra pramogautojas“, – sako B.Bendoraitienė.

Užsieniečių norai kiti

Vokiečių turistams „privalomi“ šie punktai: Kudirkos Naumiestyje, pasienyje su Karaliaučiumi, pasivaikščiojimas iki Širvintos tilto vidurio, evangelikų liuteronių bažnytėlės Sudarge ir Šakiuose. Jiems ypatingai įdomus paminklas Melno sutarčiai, kuri XV amžiuje nustatė dabartinę Sūduvos sieną, nesikeitusią 600 metų.

Prie šios antros pagal ilgaamžiškumą sienos Europoje stoja ne tik užsieniečiai. Kaip sako Vinco Kudirkos nacionalinio muziejaus edukatorius Aurimas Kanapkis, visiems „maga“ iškišti ranką per sieną į Rusiją – ir pajusti civilizacinę ribą.

Ritos Bartkutės-Dėdinienės nuotr. / Paminklas Melno taikai Kudirkos Naumiestyje
Ritos Bartkutės-Dėdinienės nuotr. / Paminklas Melno taikai Kudirkos Naumiestyje

„Britai Zanavykijoje tikisi atrasti natūralios gamtos ir nerenovuotų dvarų simbiozę, tokių kaip Žemosios Panemunės dvaras su 660 obelų sodu“, – šypteli B.Bendoraitienė.

Žemosios Panemunės dvaro nuotr. / Žemosios Panemunės dvaras
Žemosios Panemunės dvaro nuotr. / Žemosios Panemunės dvaras

Amerikiečiai pageidauja komforto – prabangios nakvynės ir itin nealinančios programos.

Švedų inžinieriams, kurie Zanavykų krašte montuoja vėjo jėgaines įdomu mūsų aviatorių Liorentų istorijos, kuriomis tiesiog alsuoja Žvirgždaičiai, rėmėjų lėšomis šiuo metu statantys ir paminklą garsiems lakūnams.

Pėdutės po Šakių kraštą

Zanavykų turizmo atstovai nesunkiai prognozuoja ir šią vasarą – savaitgaliai bus užimti, kupolas šalia Zyplių dvaro bus sausakimšas, o iš karto nuo Joninių iki Žolinių pasipils kultūriniai renginiai: muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare, festivalio „Beatričės vasaros“ koncertai paveldo objektuose, tradicinis Mėlynių festivalis Lekėčiuose ar daug kitų didesnių ir mažesnių švenčių.

Šakių TVIC nuotr. / „Beatričės vasaros“ koncertas Griškabūdžio Kristaus atsimainymo bažnyčioje
Šakių TVIC nuotr. / „Beatričės vasaros“ koncertas Griškabūdžio Kristaus atsimainymo bažnyčioje

Turizmo rinkos ekspertas Tadas Kertenis zanavykams siūlo nusižiūrėti Škotijos dvarų pavyzdį, kur vyksta ir erelių šou, o Prancūzijos Normandijoje paaugliai atskirti nuo tėvų porai valandų leidžiasi į pirmykščių žmonių paieškas. T.Kertenis neatmeta galimybės, kad Vokietijos brigados kariai, dislokuoti Rukloje, irgi norės ištirti pasienio su Karaliaučiaus sritimi apylinkes.

Ekspertai taip pat siūlo visą Šakių rajoną „pribarstyti pėdutėmis“ su QR kodais, kurie „signalizuotų“ daug naudingų nuorodų. Keletą jų jau dabar galima rasti Šakiuose.

Turistai nustemba, kai prisėdus ant muzikinių suolelių miesto aikštėje bei J.Lingio parke jie prabyla signatarų Saliamono Banaičio ir Jono Vailokaičio balsais. Turistų akį, o gal veikiau – ausį, turėtų patraukti kariljonas Šakiuose – kompozitoriaus kariljonininko Giedriaus Kuprevičiaus kurtas 24 varpų ir vandens sąskambis. Tai vienintelis atviroje aikštėje įrengtas kariljonas Lietuvoje, kurio melodiją galima užsisakyti telefono programėle.

Šakių TVIC nuotr. / Šakių miesto kariljonas
Šakių TVIC nuotr. / Šakių miesto kariljonas

Kiek neįprastas tendencijas įžvelgia ir bene garsiausias Šakių kuchmistras Artūras Rakauskas. „Dviračių maratonai, trenkturai sukasi aplink Zyplius. 20–30 proc. žygeivių nori veganiško maisto, – sako A.Rakauskas.

– Mums, virtuvės šefams, formuluojamas poreikis pasiūlyti ir sveiką, ir suteikiantį daug energijos maistą, į kurį, be jokios abejonės, įsiklausome ir reaguojame.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius